Voordelen van trampoline springen

Cardiovasculaire geschiktheid Een studie uitgevoerd door NASA vond dat 10 minuten springen op een trampoline een betere cardiovasculaire training is dan 33 minuten hardlopen. In het rapport staat: “voor vergelijkbare niveaus van hartslag en zuurstofverbruik, is de omvang van de biomechanische stimuli groter bij het springen op een trampoline dan bij hardlopen.” Springen op een […]

Cardiovasculaire geschiktheid

Een studie uitgevoerd door NASA vond dat 10 minuten springen op een trampoline een betere cardiovasculaire training is dan 33 minuten hardlopen. In het rapport staat: “voor vergelijkbare niveaus van hartslag en zuurstofverbruik, is de omvang van de biomechanische stimuli groter bij het springen op een trampoline dan bij hardlopen.” Springen op een trampoline stimuleert ook de stroming op een manier die het lichaam kan helpen van het verwijderen van gifstoffen en afval.

Co-ordination en behendigheid

Springen op een trampoline verhoogt het bewustzijn van je lichaam en een gevoel van balans en coördinatie. Je leert om de coördinatie van de armen en benen te beheersen tijdens het springen en om de positie van je lichaam dienovereenkomstig aan te passen. Verbeterde coördinatie en fijne motoriek kunnen helpen bij andere sporten die veel hand-oog en algemene coördinatie vereisen. Turners en acrobaten gebruiken ook trampolines om hun coördinatie in luchtvaardigheden en tuimelen te verbeteren.

Low impact op lichaam

Hoewel trampoline voor een intensieve training van spieren en botten zorgt, absorbeert de mat of kussen 80% van de schok door de rebound. In tegenstelling tot joggen of tennissen, biedt trampoline voor uw lichaam een allround workout terwijl het risico van letsel aan uw gewrichten wordt verminderd, vooral in uw enkels en knieën. Dit is vooral gunstig voor mensen met minder mobiliteit of mensen die revalidatie ondergaan.

Spierversteviging

De spiertonus en -soepelheid is verbeterd en uw lichaamsvetpercentage wordt verlaagd door trampoline-training. Regelmatig gebruik van een trampoline kan ook de houding en algemene spiergezondheid helpen verbeteren. John Beer, Olympisch coach van het Britse trampolining team. “Je core-stability spieren zijn bijna constant bezig om je stabiel en gebalanceerd te houden, sterkere maag een onderrug.” Hij is het ook eens met NASA onderzoek dat het gebruik van een trampoline helpt de kracht van het hele lichaam te verbeteren.

Verbeterde gezondheid

Regelmatig op een trampoline springen kan helpen om de stofwisseling van je lichaam te verbeteren en het vermogen om calorieën efficiënter te verbranden. Als gevolg van de toegenomen G-krachten bij het trainen op een trampoline, worden je cellen sterker en dit soort oefeningen helpen de activiteit van immuuncellen te stimuleren, waardoor de natuurlijke afweer van het lichaam hoog blijft en de kans op ziek worden wordt verkleind.

Training en instructie

Trampolinesing kan het risico op botaandoeningen zoals botbreuken, breuken en osteoporse helpen verminderen. Door de bewegingsapparaat onder herhaalde lichte stress te plaatsen terwijl je springt, worden je botten sterker om de druk van rebound het hoofd te bieden. Ook de minerale toestand van het bot is verbeterd. Het trampolinepad absorbeert het grootste deel van de impact, dus je botten en gewrichten worden beschermd tijdens het trainen.

Drukvermindering

Trampolineren kan depressies, angsten en stress helpen bestrijden door de hoeveelheid endorfines die door de hersenen vrijkomen te verhogen. Regelmatige springsesessies kunnen je helpen ontspannen, je slaappatronen verbeteren en je meer energie geven. Trainen op een trampoline verhoogt de circulatie van zuurstof rond je lichaam, maakt je meer alert en verbetert de mentale prestaties.